Icke-medicinska smärtlindringsmetoder
Smärtlindringsmetoder som bad, akupunktur och massage går bra att kombinera med lustgas. Då kan man få bra smärtlindring utan starka läkemedel. Om man rör på sig och byter ställning kan det ha en positiv effekt på värkarbetet.

Icke-medicinska smärtlindringsmetoder är

värme i form av dusch, bad eller vetekuddar
massage
sterila kvaddlar
tens
akupunktur.

Värme

För de flesta kan en varm dusch eller bad lindra smärtan. Man kan också använda vetekuddar som värms i mikrovågsugn eller vanlig ugn.

Blodtrycket sjunker vid ett varmt bad och gör att oron minskar och att man kan slappna av. Det är även lättare att röra sig när man ligger i vattnet. Dusch och bad är bra smärtlindringsmetoder som man kan använda sig av hemma och på förlossningsavdelningen under både latensfasen och början av öppningsskedet. Den bästa effekten av det varma vattnet får man under den första timmen som man badar. Varma bad kan göra att värkarbetet förbättras, men det har inte gått att bevisa på vetenskaplig väg. Varmt vatten har inga negativa effekter för barnet så länge man badar i en någorlunda normal badtemperatur. Om man badar länge är det bra att dricka mycket eftersom man inte känner om man svettas i badet.

Det kan möjligen vara så att om man badar just när förlossningen håller på att börja kan värkarna avstanna.

Massage

Främst under öppningsskedet kan det vara skönt att få massage på de områden som gör mest ont. Det kan vara allt ifrån lätta strykningar över nedre delen av magen till kraftigare massage i ryggslutet. Massage gör att man kan fokusera på något annat än smärtan eftersom hjärnan har svårt att ta emot många impulser på en gång. Därför kan beröring och massage som konkurrerar ut smärtimpulserna ofta ge bra smärtlindring. Massage är också ett bra sätt för den blivande pappan eller någon annan närstående att känna sig delaktig under förlossningen. Ibland kan undersköterskor hjälpa till med massage.

Sterila kvaddlar

Sterila kvaddlar är en smärtlindringsmetod utan biverkningar som har använts under många år. Det innebär att barnmorskan sprutar in sterilt vatten precis under huden eller i underhudsfettet, vanligtvis i ryggslutet eller nedre delen av magen. Det ger en intensiv smärta, ungefär som ett getingstick, i 20-30 sekunder. Sedan har det en smärtlindrande effekt som varar i en till två timmar. Den här metoden är särskilt bra i öppningsskedet då man har ont i ryggen och om man har ont mellan värkarna. Man kan också pröva sterila kvaddlar om man har ont över blygdbenet, eller över magen. Numera sprutas vattnet oftast in i underhudsfettet eftersom det gör mindre ont än om den sprutas in direkt under huden.

Kvaddlarna kan användas under hela öppningsskedet och man kan få nya sprutor varannan timme. Nackdelen är att en del tycker att sprutorna gör så ont att man inte vill ta dem trots att de ger bra smärtlindring. Det varierar från person till person hur mycket man tycker att metoden hjälper. Ofta blir effekten bäst om smärtan är centrerad till en plats, det vill säga antingen fram eller bak. Är smärtan diffus och över hela ryggen och magen kan det vara svårt att få tillräckligt bra effekt. Man kan pröva om det fungerar bättre i kombination med någon annan smärtlindringsmetod, som till exempel lustgas.

Tens

Tens, transkutan elektrisk nervstimulering, är en form av smärtlindring som man sköter själv. Det är en apparat med små plattor som fästs över de ställen där det gör ont, oftast på ländryggen eller en bit ned på skinkorna. Apparaten avger små elektriska impulser av olika styrka. Dessa impulser konkurrerar med smärtimpulserna i ryggmärgen och aktiverar kroppseget morfin, så kallat endorfin, och lindrar på så sätt smärtan. Man styr själv vilken styrka impulserna ska ha. För bästa effekt bör man ha en så hög styrka att man känner att musklerna drar ihop sig och att det nästan gör ont.

Tens är bra att använda hemma under öppningsskedet. Om det har bra effekt kan man ha stor nytta av tens även på förlossningsavdelningen under tidigt öppningsskede. Nackdelen är att man ofta behöver hjälp för att sätta på sig plattorna och att tens ibland kan störa den apparat som kontrollerar fostrets hjärtljud, CTG. Då kan de inte användas samtidigt. Tens kan inte användas i samband med dusch eller bad. Fördelen med tens, liksom med andra icke medicinska metoder, är att den inte har några biverkningar. Man kan också röra sig fritt och själv kontrollera styrkan i de elektriska impulserna. En av de största fördelarna är att det är en bra metod som man kan börja med redan hemma. Apparaten kan man hyra via mödravården före förlossningen.

Akupunktur

På de flesta förlossningsavdelningar kan man få akupunktur. Akupunktur ökar genomblödningen där nålen sitter så att muskeln slappnar av och smärtimpulserna hindras från att nå upp till hjärnan. Akupunktur leder också till att kroppseget morfin, så kallat endorfin, frigörs i kroppen. Endorfin är smärtlindrande, lugnande och ökar välbefinnandet.

Den bästa effekten av akupunktur får man tidigt när förlossningen har startat med värkar och tidigt under öppningsskedet. I början av öppningsskedet får man ofta akupunkturnålar som har en allmänt smärtlindrande och avslappnande effekt. Senare kan de nålarna kompletteras eller bytas ut till nålar med en mer lokal smärtlindrande effekt, till exempel på magen eller ryggen. Dessa nålar kan sedan bytas allt eftersom smärtan flyttar sig. Under senare delen av öppningsskedet behöver man ofta komplettera med någon annan smärtlindring. Det är inte alla som blir hjälpta av akupunktur, men om man får bra effekt kan man även använda det under den senare delen av förlossningen. Akupunktur kan användas ensamt eller i kombination med annan smärtlindring till exempel bad, TENS eller lustgas. Ibland används akupunktur även för andra saker än smärtlindring under förlossningen. Det hjälper bra mot illamående och kan användas för att förstärka värkarna. På en del kliniker används akupunktur också efter förlossningen för att få ut moderkakan om den inte vill släppa. Det går även att använda akupunktur för att underlätta amningen. Det finns dock bara vetenskapliga bevis för att det fungerar mot illamående och smärta. Det finns inga biverkningar med akupunktur.Tipsa och dela
Skriv ut (ca 3 sidor)Senast uppdaterad:
2013-01-17
Redaktör:

Anna Åkerman, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Roland Boij, gynekolog och förlossningsläkare, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till